Yealink IP Phone SIP-T26P vs. 2N® SIP Audio Converter - Příjem a posílání Multicastu

V rámci této stránky si ukážeme jak lze posílat a přijímat multicastový provoz mezi VoIP telefonem Yealink IP Phone SIP-T26P a 2N® SIP Audio Converter. Základním předpokladem je, že se obě zařízení nachází ve stejné lokální síti a telefon je schopný zpracovat multicastový provoz.

Zařízení:

  • Yealink IP Phone SIP-T26P
    • Verze firmware: 6.70.57.1
    • Verze Hardwere: 4.0.0.1
  • 2N® SIP Audio Converter
    • Verze firmware: 2.13.0.22.2

Posílání multicastového provozu z telefonu Yealink IP Phone SIP-T26P na 2N® SIP Audio Converter

  1. Začneme s nastavením zařízení 2N® SIP Audio Converter. Zde je potřeba nastavit příjem daného multicastového provozu. Otevřeme si internetový prohlížeč a najedeme do konfiguračního rozhraní daného zařízení. V sekci Services / Streaming je potřeba povolit příjem multicastu na dané adrese a portu. Musíme nastavit správný kodek, v tomto případě se jedná o kodek G722. Na straně telefonu Yealink IP Phone SIP-T26P není možné nastavit kodeky, tudíž se jedná a jedinou správnou volbu. Od této chvíle bude zařízení 2N® SIP Audio Converter poslouchat na dané multicastové adrese a portu. Konkrétní nastavení můžete najít na obrázku níže.
  2. Na telefonu Yealink IP Phone SIP-T26P si nyní nastavíme první programovatelné tlačítko pro začátek vysílání multicastového provozu. Celé toto nastavení je poměrně jednoduché .V sekci Telefon / Progr. tlačítka nastavíme DSS klávesu 1 jako typ Paging a do pole hodnota vložíme multicastovou adresu a port, na které budeme vysílat, konkrétně: 239.0.0.1:22222. Nastavení telefonu můžete najít na obrázku níže.
  3. Co se týká nastavení je všechno hotovo, nyní už stačí pouze stisknout příslušné tlačítko na telefonu Yealink IP Phone SIP-T26P a jsme připraveni hlásit do zařízení 2N® SIP Audio Converter.

Posílání multicastového provozu opačným směrem, tedy z 2N® SIP Audio Converter na telefon Yealink IP Phone SIP-T26P

 

  1. Začneme nejprve s nastavením telefonu Yealink IP Phone SIP-T26P pro přijem multicastového hlášení. V sekci Tel. seznam / MulticastIP je potřeba vyplnit příslušnou IP adresu a port příchozího multicastového provozu, konkrétně v našem případě 239.0.0.2:22222. Pokud budete chtít telefon používat telefon pro hlášení z více míst je doporučeno použití priorit. Příklad nastavení můžete najít na obrázku níže. 
  2. Druhým krokem je nastavení zařízení 2N® SIP Audio Converter pro vysílání multicastového hlášení. Volání je potřeba nastavit přes Automatizaci, vlastní skriptovací jazyk. Je potřeba vytvořit skript, který bude podobný obrázku níže. Tento skript způsobí, že na první stisknutí tlačítka začne 2N® SIP Audio Converter vysílat multicast na příslušné adrese a na druhé stisknutí toto vysílání zastaví. 


  3. Níže můžete najít kompletní nastavení pro jednotlivé řádky skriptu:

    Event.KeyPressed  -  key=%1

    Condition.FlipFlopD  -  clockevent=1; Condition=3; resetValue=0
    Condition.LogicalNot  -  Condition=2
    Action.StartMulticastSend  -  event=1; condition=2; Channel=1; Address=239.0.0.2; Port=22222; codec=g722
    Action.StopMulticastSend  -  event=1; condition=3; Channel=1