4.6.4 Certifikáty

Některé síťové služby 2N® LiftIP 2.0 využívají pro komunikaci s ostatními zařízeními v síti zabezpečený protokol TLS. Tento protokol zamezuje třetím stranám odposlouchávat, příp. modifikovat obsah komunikace. Při navazování spojení pomocí TLS protokolu probíhá jednostranná, příp. oboustranná autentizace, která vyžaduje certifikáty a privátní klíče.

Služby zařízení, které využívají protokol TLS:

    1. Web server (protokol HTTPS)
    2. SIPs


2N® LiftIP 2.0 umožňuje nahrát sady certifikátů certifikačních autorit, které slouží k ověřování identity zařízení, se kterým komunikuje, a zároveň nahrát osobní certifikáty a privátní klíče, pomocí kterých se šifruje komunikace.

Každé službě zařízení vyžadující certifikáty můžete přiřadit jednu ze sad certifikátů, viz kapitola Web Server. Certifikáty mohou být sdíleny více službami současně.

  • 2N® LiftIP 2.0 akceptuje certifikáty ve formátech DER (ASN1) a PEM. 
  • 2N® LiftIP 2.0 podporuje šifrování AES, DES a 3DES.
  • 2N® LiftIP 2.0 podporuje algoritmy:
    • RSA až 2048bitová velikost klíče pro certifikáty nahrané uživatelem; interně až 4096bitových klíčů (při připojování – přechodné a rovnocenné certifikáty)
    • Elliptic Curves


Upozornění

  • CA certifikáty musí používat formát X.509 v3.


Při prvním připojení napájení k zařízení se automaticky vygeneruje tzv. Self Signed certifikát a privátní klíč, který lze použít pro službu Web server, a E-mail bez nutnosti nahrát vlastní certifikát a privátní klíč. 

Poznámka

  • V případě, že používáte Self Signed certifikát pro šifrování komunikace mezi web serverem zařízení a prohlížečem, komunikace je zabezpečena, ale prohlížeč vás upozorní, že nemůže ověřit důvěryhodnost certifikátu interkomu.

Aktuální přehled nahraných certifikátů certifikačních autorit a osobních certifikátů se zobrazuje ve dvou záložkách:

Stiskem tlačítka  můžete do zařízení nahrát certifikát uložený ve vašem PC. V dialogovém okně vyberte soubor s certifikátem (příp. privátním klíčem) a stiskněte tlačítko Nahrát. Stiskem tlačítka certifikát ze zařízení odstraníte. Stiskem tlačítka  zobrazíte informace o certifikátu.

Upozornění

  • Je možné, že certifikát s delším privátním RSA klíčem, než je 2048 bitů, bude odmítnut. V tomto případě se zobrazí hláška: Soubor s privátním klíčem nebo heslo nebylo zařízením akceptováno!
  • V případě použití certifikátů založených na eliptických křivkách je možné použít pouze křivky secp256r1 (aka prime256v1 aka NIST P-256) a secp384r1 (aka NIST P-384).