5.1 Popis funkce

Cíl této kapitoly

Tato kapitola je určena pro řešení případných problémů. Pokud systém nepracuje korektně a kvalifikovaný technik je schopen sledovat bod po bodu jeho činnost podle tohoto popisu, dojde tak až k místu, kde se popis a skutečnost rozchází. Pak popíše tento rozpor, což velmi urychluje hledání příčiny. Často se také tímto postupem zjistí, že systém pracuje správně, ale uživatel měl o jeho funkci jinou představu.

Odchozí hovor

Proces je spuštěn tlačítkem ALARM na hlásce (vstup CANCEL může vykonání hovoru zpozdit nebo zablokovat). Po stisku tlačítka ALARM 2N® LiftIP 2.0 naváže spojení s dispečinkem (podrobnosti viz automatická volba). 2N® LiftIP 2.0 přehrává hlášení "Čekejte prosím, navazuji spojení" osobě ve výtahu a pokyn pro dispečink "Pro potvrzení stiskněte 1" (pokud je použito potvrzení DTMF 1). Hovor je třeba manuálně nebo automaticky potvrdit. Hovor je časově omezen (varovné hlášení „Pozor, blíží se konec hovoru. Pro prodloužení hovoru stiskněte 4."), ale je možné jej prodloužit. Ovládání během hovoru (DTMF volbou) je popsáno v kapitole "Pokyny pro dispečink".

Tip

  • Nastavte destinace pro alarmová volání a jiné pro kontrolní a provozní volání.

Kontrolní volání

Kontrolní volání je automaticky provedený odchozí hovor (obvykle každé 3 dny), jehož účelem je kontrola správné funkce 2N® LiftIP 2.0. Vlastní činnost je stejná jako při odchozím hovoru. Rozdíl je v tom, že se přehrává jiné hlášení, např. „Toto je kontrolní volání", a je použita jiná sada telefonních čísel (viz 4.3.6 Kontrolní volání). Kontrolní volání umožňuje zpracování automaticky.  V případě ručního vyzvednutí (potvrzení 1 nebo nastavením vyzvednutím) bude přehrána hláška o kontrolním volání, v případě automatického zpracování nedojde k přehání hlášky.

Tip

  • Kontrolní volání je možné vyvolat i manuálně. Nedojde k ovlivnění časování běžného kontrolního volání.

Upozornění

  • Je-li sada pamětí pro kontrolní volání celá prázdná, kontrolní volání se neprovede, a to ani na sadu pamětí pro alarmové volání.

Provozní volání

Provozní volání je automaticky provedený hovor po vykonání některé z událostí (zaseknuté tlačítko, ukončení vyproštění, chyba audia, ...). Nastavení a podrobnější popis naleznete v kapitole 4.3.5 Notifikace.

Příchozí hovor

Dispečink může také zavolat na číslo, na kterém je zapojen 2N® LiftIP 2.0, ten automaticky přijme každý příchozí hovor. Příchozí hovor je časově omezen stejně jako odchozí a stejně se i ovládá (prodloužení a identifikace zařízení).

Přes příchozí hovor lze např. informovat uvízlou osobu, kdy přijede vyprošťovací služba apod. Také lze na dálku zkontrolovat, že 2N® LiftIP 2.0 je připojen a funguje.

Ochrana proti zbytečnému spuštění

Protože jediným účelem 2N® LiftIP 2.0 je přivolat pomoc v případě, pokud je někdo uvězněn v kabině výtahu, je možné považovat volání za zbytečné, pokud jsou dveře kabiny otevřené. Pokud je tedy výtah vybaven kontaktem dveří, je možné tento kontakt připojit na vstup 2N® LiftIP 2.0 označený CANCEL a naprogramovat dobu, po kterou 2N® LiftIP 2.0 bude vyčkávat po stisku tlačítka ALARM, než naváže spojení. Jestliže tedy někdo stiskne tlačítko ALARM omylem, výtah během této doby dojede do nějakého patra, otevřou se dveře a tím se volání zruší. Dále je možné nastavit minimální dobu stisknutí tlačítka a vyloučit tak většinu případů, kdy někdo stiskne tlačítko omylem.

Ukončení hovoru (odchozí i příchozí hovor)

Ukončení hovoru (zavěšení linky) nastává z těchto příčin:

  • protistrana (dispečink) zavěsil;
  • vyprší nastavená maximální délka hovoru – 10 sekund před vypršením 2N® LiftIP 2.0 přehraje hlášení „Pozor, blíží se konec hovoru. Pro prodloužení hovoru stiskněte 4.", hovor lze prodloužit.