4.6.5 Diagnostika

Záložka Diagnostika

Rozhraní umožňuje spustit zachytávání diagnostických logů, které je možné následně stáhnout a odeslat Technické podpoře. Zachycené diagnostické logy pomáhají v identifikaci a řešení hlášených problémů. Logy obsahují informace o zařízení, o jeho konfiguraci, o síťovém provoze, crash log a statistiku paměti.

  • Stav zachytávání paketů – ukazuje, zda je spuštěno zachytávání paketů v záložce Zachytávání paketů.
  • Velikost zachycených paketů – ukazuje, jaké množství paketů je zachyceno.
  • Stav zachytávání syslogů – ukazuje, zda je spuštěno zachytávání syslog zpráv v záložce Syslog.
  • Délka zachytávání syslogů – ukazuje, jak dlouho se zachytávají syslog zprávy v záložce Syslog.
  • Velikost zachycených paketů – ukazuje, jaké množství syslog zpráv je zachyceno.
  • Zastavit zachytávání syslogů – nastavuje dobu, po kterou se budou data zachytávat.

Zachytávání se spustí pomocí tlačítka pro nahrávání . Při opětovném stisku tlačítka pro nahrávání se zachytávání restartuje a začíná běžet znovu. Soubor se zachycenými pakety lze stáhnout pomocí tlačítka .

Upozornění

  • Spuštění zachytávání diagnostických dat restartuje zachytávání paketů, pokud již běží.


  • Ověřit dostupnost adresy v síti – slouží k ověření dostupnosti dané adresy v síti jako příkaz „Ping“ v běžných operačních systémech. Po stisknutí tlačítka „Ping“ se zobrazí dialog, ve kterém je možno zadat IP adresu nebo doménové jméno a tlačítkem „Ping“ odeslat zkušební data na tuto adresu. Pokud je zadaná IP adresa nebo doménové jméno neplatné, je zobrazeno upozornění a tlačítko „Ping“ je neaktivní, dokud není zadávaná adresa platná.
    V dialogu se dále zobrazuje stav provádění funkce a výsledek. Stav „Selhal“ („Failed“) může znamenat buď nedostupnost zadané adresy do 10 vteřin, nebo nemožnost přeložit doménové jméno na adresu. Jestliže je přijata platná odpověď, je zobrazena IP adresa, ze které tato odpověď přišla, a délka čekání na odpověď  v milisekundách.
    Novým stisknutím tlačítka „Ping“ je odeslán další dotaz na stejnou adresu. 

Záložka Zachytávání Paketů

V záložce můžete spustit zachytávání příchozích a odchozích paketů na síťovém rozhraní interkomu. Zachycené pakety se mohou ukládat lokálně do bufferu IP interkomu o velikosti 4 MB nebo vzdáleně do PC uživatele. Soubor se zachycenými pakety lze stáhnout a dále zpracovat např. pomocí aplikace Wireshark (www.wireshark.org). 

Po zaplnění bufferu při lokálním zachytávání dochází automaticky k přepisu nejstarších uložených paketů. Při lokálním zachytávání paketů doporučujeme snížit přenosovou rychlost video streamu pod hodnotu 512 kbps. Zachytávání můžete spustit pomocí tlačítka , zastavit pomocí tlačítka  a soubor se zachycenými pakety stáhnout pomocí tlačítka .


Vzdálené zachytávání můžete spustit pomocí tlačítka . Je potřeba upřesnit čas (s), během kterého se příchozí a odchozí pakety mají zachytávat. Po uplynutí nastavené časové hodnoty bude soubor se zachycenými pakety automaticky stažen do PC uživatele. Zastavit zachytávání lze pomocí tlačítka .

Záložka Syslog

2N IP interkom umožňuje odesílat systémové zprávy obsahující důležité informace o stavu a procesech zařízení na syslog server, kde tyto zprávy mohou být zaznamenávány a použity pro další analýzu a audit sledovaného zařízení. V běžném provozu interkomu není nutné tuto službu konfigurovat.

  • Odesílat Syslog zprávy – povoluje odesílání systémových zpráv Syslog serveru. Pro správnou funkci musí být nastavena platná adresa serveru.
  • Adresa serveru – nastavuje IP adresu ve formátu "IP[:port]" nebo MAC adresu serveru, na kterém běží aplikace pro záznam syslog zpráv.
  • Úroveň odesílaných zpráv – nastavuje úroveň podrobnosti odesílaných zpráv (Error, Warning, Notice, Info, Debug 1–3). Úroveň zpráv Debug 1–3 se doporučuje nastavit pouze v případě usnadnění lokalizace problému v zařízení, kterou vyžaduje technická podpora.


Všeobecný přehled o lokálních syslog zprávách.